Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

У вересні 2022 року команда Info Sapiens на замовлення Центру екологічних ініціатив “Екодія” провела дослідження ставлення українців до відновлювальних джерел енергії (ВДЕ). В рамках дослідження було опитано понад 900 респондентів у 9 цільових областях: Івано-Франківській, Тернопільській, Чернігівській, Сумській, Дніпропетровській, Одеській, Миколаївській, Черкаській та Київській (за винятком міста Києва).

Українці висловлюють прихильність до ВДЕ: загалом до цих технологій схвально ставляться 78% людей, а до малої розподіленої генерації – аж 84%. При тому що в обох випадках негативне ставлення висловлюють усього 2%.

Крім того, більшість респондентів погоджуються із позитивним впливом малої розподіленої генерації на себе, свою громаду і державу. Вони згодні, що встановлення станції на відновлюваних джерелах в домівці допоможе зробити власне енергопостачання надійнішим (92%) і знизити платіжки за електроенергію (89%), а розвиток малої генерації в країні може посилити енергонезалежність держави (86%) та громади (також 86%).

До масових відключень електропостачання частка респондентів, які уже мали замислювалися про те, щоб встановити власну ВДЕ-електростанцію чи систему опалення на ВДЕ, ледь перевищувала 40%. Наразі ці цифри, ймовірно, будуть вищими.

Найбільшим бар’єром поширення ВДЕ-технологій у приватних домогосподарствах є висока вартість технологій. Однак в разі компенсації вартості грошима або обладнанням, кількість охочих розглянути ідею встановити у своєму домі ВДЕ зростає до 69%. Втім, наразі держава не пропонує жодних механізмів підтримки, які були б доступні побутовим споживачам.

Посилання на завантаження звіту

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами