Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

Опитування проходило в режимі онлайн у листопаді-грудні 2022 року на замовлення Центру економічної стратегії.

Опитано 1003 дорослих українців (18+) з усіх регіонів України, які на час опитування перебували за кордоном (крім росії та білорусі). Для забезпечення репрезентативності респонденти були випадковим чином відібрані серед клієнтів Київстар (найбільша українська телекомунікаційна компанія), які на момент опитування перебували в роумінгу. Ті, хто пройшов відбір, отримали SMS із запрошенням пройти опитування онлайн.

Загалом 83% дорослих біженців – жінки, і більшість із них належать до вікової групи до 65 років.

Найбільше прибулих за кордон з Києва (близько 14% вибірки), далі йдуть Дніпропетровська область (12%), Харків (11%) і Запоріжжя (9%).

Основні результати дослідження:
• За результатами опитування, після війни за кордоном можуть залишитися від 0,9 до 2,7 млн українців. Крім того, від 100 до 700 тисяч українців можуть виїхати після закінчення війни, щоб возз'єднатися зі своїми родинами за кордоном. Молоді люди та люди з вищою освітою відносно частіше залишаються за кордоном після війни.
• Орієнтовні втрати ВВП внаслідок виїзду українців за кордон становлять від 2,6% до 7,7% довоєнного ВВП. Таким чином, втрати становлять від 9%. і 26% до падіння ВВП у 2022 році.
• Найважливішим чинником, який міг би спонукати українців до повернення, є закінчення війни, припинення ракетних ударів та бойових дій у рідному регіоні людини (загалом 85%).
• Щоб гарантувати повернення більшої кількості українців, насамперед потрібно швидко відновити зруйновану війною інфраструктуру та житло. Водночас людям із найбільш постраждалих регіонів має бути запропонована певна допомога: або грошова, або житло, яке може надати або український уряд, або міжнародні організації. Крім того, програми перепідготовки у відносно безпечних регіонах України могли б допомогти спорядити людей новими навичками, які, у свою чергу, допоможуть їм знайти нову добре оплачувану роботу.

Посилання для завантаження звіту

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами