Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

Дослідження на тему «Вплив війни на молодь в Україні» було підготовлено ГО «Аналітичний центр Cedos» і дослідницькою агенцією Info Sapiens за ініціативи, а також технічної та організаційної підтримки Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, Програми розвитку ООН в Україні та Міністерства молоді та спорту України, за фінансової підтримки МЗС Данії. Польовий етап було проведено у жовтні 2022 — січні 2023 року.

Метою дослідження було визначити й описати вплив війни на молодь України, а також надати рекомендації та пропозиції щодо того, як краще підтримувати молодь та залучати її до процесу відновлення, зокрема після війни.

У фокусі цього дослідження були такі вразливі групи:
• молодь з інвалідністю;
• національні меншини;
• ЛГБТІК+;
• внутрішньо переміщені особи (ВПО);
• біженці й біженки за кордоном;
• молодь у сільській місцевості.

Основні результати дослідження:
• Більшість української молоді зазнали втрат через війну. Найчастіше до таких втрат відносили проблеми через відключення електроенергії та нестабільний зв’язок, а також зниження / втрату доходу, погіршення психічного здоров’я, розрив стосунків, розлуку з сім’єю, переміщення в інші населені пункти, смерть друзів або родичів.
• Незважаючи на зростання поширеності проблем психічного здоров’я внаслідок війни, дослідження не виявило загострення конфліктів серед молоді. Разом з тим, Представники(-ці) вразливих груп (роми, ЛГБТІК+, люди з інвалідністю) помітно частіше стикаються з дискримінацією та насильством, ніж молодь у середньому.
• Попри втрати від війни, зміцненню стабільності українського суспільства сприяють такі тенденції серед молоді: зростання громадської активності, зростання частки тих, хто не хоче виїжджати з України, бажання більшості молодих людей, які виїхали через війну за кордон, повернутись в Україну, єдність у баченні умов миру і майбутнього України, зростання толерантності до найбільш стигматизованих вразливих груп.

За результатами дослідження було сформульовано тенденції серед молоді, що сприяють зміцненню українського суспільства, а також проблеми та втрати для молоді.

Довідка про методологію:
Дослідження складалося з двох компонентів: кількісного та якісного.
• Кількісний компонент включав опитування молоді на території, підконтрольній Україні, та за кордоном. Вибірка молоді на території, підконтрольній Україні, склала 2064 респонденти віком 14–34 роки. Також було опитано 405 молодих людей віком 14–34 роки, які виїхали за кордон через повномасштабне вторгнення РФ, методом розсилки смс-повідомлень на номери українців, які перебувають за кордоном.
• Якісний компонент складався з фокус групових досліджень (ФГД) та глибинних інтерв’ю (ГІ). Було проведено по 12 ФГД з молодими людьми таких груп:
o ВПО;
o ті, що проживають у сільській місцевості;
o ті, що мають інвалідність;
o роми;
o молодь, яка виїхала за кордон;
o ЛГБТІК+.

Також було проведено 6 ГІ з ромами та ЛГБТК+, які постраждали від дискримінації через свою етнічну приналежність/орієнтацію під час війни.

Посилання на завантаження звіту та інфографіки

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами