Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

7 грудня було презентовано результати другої хвилі репрезентативного опитування населення України щодо ставлення до повоєнної відбудови. Дослідження проводилося на замовлення Transparency International Ukraine за підтримки Проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія».

Як зазначають експерти Transparency International Ukraine, 2024 рік українці зустрічатимуть з більш прагматичними та тверезими поглядами, але при цьому з великим прагненням долучатися до суспільних процесів.

Зокрема, у порівнянні з минулою хвилею дослідження значущо збільшилась частка українців, які вважають, що відбудова триватиме понад 10 років. У березні так вважали 63% населення, а в листопаді вже 73% очікують, що відбудова триватиме до 10 років або більше. Такі ж прогнози українці дають і стосовно відновлення економіки: 70% вважають, що цей процес триватиме до 10 років та більше.

При цьому українці наполягають, що влада має консультуватися з громадськістю у питаннях відбудови, і це прагнення не змінилося за пів року — 93% весною та 92% восени.

Другу хвилю дослідження було проведено у листопаді 2023 року, вона охопила 1009 респондентів.

Звіт про першу хвилю дослідження можна знайти за посиланням.

Презентація результатів обох хвиль дослідження доступна за посиланням

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами