Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

Про це свідчать дані січневої хвилі всеукраїнського національно репрезентативного Омнібусу Info Sapiens, проведеної 11–19 січня 2024 року.

24 лютого Україна перетинає позначку в два роки повномасштабної війни. Війни, яка занурила все українське населення у думки, почуття та досвіди, які можливі лише у воєнний час. Сьогодні українці та українки знають, що таке бомбардування та обстріли міста або регіону, втрата близьких або рідних, евакуація чи втеча з дому, допомога від міжнародних організацій чи волонтерів, очікування припинення війни та перемоги.

Поряд з навалою негативних контекстів воєнного часу, українці та українки продовжують жити – навчатись, створювати родини, читати та підтримувати одне одного. Напередодні річниці повномасштабного вторгнення ми запитали яка подія стала найважливішою для людини особисто за період повномасштабної війни.

Очікувано більшою є частка респондентів, які назвали негативні контексти воєнного часу – таких близько половини (48%), тоді як респондентів, які обрали позитивні контексти воєнного часу – близько 20%.

Яка подія стала найважливішою для вас особисто за період повномасштабної війни?
Відкрите питання. Аналітичне групування альтернатив за емоційним навантаженням

slide 1

slide 2

Набір подій, які називали учасники опитування, досить широкий. Тому додатково була застосована аналітична категоризація.

Найчастіше респонденти називали події, які безпосередньо, прямо пов’язані з війною – 30%. Також часто респонденти називали події із категорії втрат – сюди ми віднесли як втрату здоров’я чи майна, так і втрати близьких – для 20% опитаних саме ці події стали найважливішими.

9% респондентів назвали події, пов’язані з родиною. Це, переважно, позитивні події, такі як, наприклад, народження родини чи шлюб. Міграцію, яка набрала значних масштабів саме після повномасштабного вторгнення, назвали 6% респондентів. Найрідше респонденти згадували зміни у статусі – 2%.

Яка подія стала найважливішою для вас особисто за період повномасштабної війни?
Відкрите питання. Аналітичне групування альтернатив за змістом

slide 3

slide 4

Цей розподіл відображає, що для більшості людей війна стає центральною точкою їхнього життя і найважливішим фактором, який впливає на їхні почуття та досвід.

Прямі наслідки війни: 30% респондентів відзначили події, що безпосередньо пов'язані з війною, як найважливіші. Це може відображати глибокий вплив військових дій на життя людей, такі як обстріли, бомбардування, евакуація та інші події, які викликають загрозу безпеці. Утім, в цій категорії згадувалися і позитивні події, такі як успіхи ЗСУ та визволення населених пунктів.

Втрати: 20% респондентів відзначили втрати, які можуть включати втрату близьких, здоров'я, майна. Втрати під час війни мають значний негативний емоційний та практичний вплив на життя людей.

Родина: 9% респондентів зазначили події у родині, які, можливо, служать як джерело підтримки та надії під час важких часів (такі як об’єднання сім’ї, одруження, народження дітей). Утім, в цій категорії згадувалися і негативні події, такі як конфлікти з рідними або розлучення подружжя.

Міграція: 6% респондентів згадали міграцію (внутрішню або за кордон) як найбільш важливу подію за 2 роки. Це свідчить про значний вплив війни на міграційні процеси, зокрема, на принципові зміни у місцях проживання та розподілі населення.

Зміни у статусі: 2% респондентів відзначили зміни у статусі, і такі події мають позитивний контекст. Це такі події, як знаходження роботи або початок чи закінчення навчання.

У цілому, цей розподіл свідчить про різноманітність впливу війни на життя людей, а також про різні способи, якими люди реагують на виклики війни.

Інформація про дослідження

Омнібус - щомісячне національно репрезентативне опитування. Січнева хвиля 2024 року була проведена у період з 11 січня по 19 січня 2024 року.

Метод: Опитування проводилося методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

Географія: Україна за винятком: АР Крим та м. Севастополь, Луганської області, а також окремих тимчасово окупованих територій Донецької, Херсонської, Запорізької, Миколаївської, Харківської областей, де немає зв’язку. Також, оскільки опитування проводилося по мобільним телефонним номерам, у вибірку не могли потрапити ті, у кого немає мобільного телефону (за оцінкою IS не менше 96% дорослого населення країни мають мобільні номери).

Вибірка дослідження: 1000 інтерв’ю.

Структура вибірки відповідає структурі дорослого населення підконтрольних Україні територій за такими параметрами як стать, вік, розмір населеного пункту і регіон проживання до повномасштабного вторгнення відповідно до даних Державної служби статистики на 1.01.2022. Теоретична похибка вибірки не перевищує 3,1% з вірогідністю 0.95%.

Детальніше з прес-релізом можна ознайомитися за посиланням.

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами