Бульвар Лесі Українки 34, 2-й під’їзд, 6-й поверх
Київ, 01133, Україна

Основні знахідки:
• За даними Центру економічної стратегії, на кінець січня 2024 року за кордоном через війну перебуває 4,9 млн українців. Переважна більшість воєнних мігрантів – це жінки (найбільша частка – жінок у віці 35-44 років – 13%) та діти.
• На січень 2024 року, найбільша частка українських воєнних мігрантів у Європі перебуває в Німеччині (30%) та Польщі (22%). Поза країнами Європи, найбільшими країнами за кількістю прийнятих з початку повномасштабного вторгнення українців – США (280 тис. осіб), Велика Британія (253,2 тис.) і Канада (210,2 тис.).
• Багато країн поступово скорочують витрати на воєнних мігрантів та роблять умови для них більш жорсткими ніж на початку повномасштабного вторгнення.
• Згідно з розрахунками ЦЕС, за межами України за різними сценаріями можуть залишитись від 1,4 млн до 2,3 млн українців.

З докладними результатами дослідження можна ознайомитися на сайті Центру економічної стратегії.

Про дослідження: В грудні 2023 - січні 2024 року дослідницька агенція Info Sapiens провела опитування українських воєнних мігрантів, що перебувають за межами України. Опитування не проводилося серед українців, які перебували на території Росії чи Білорусі. Для дослідження була сформована квотна вибірка, на основі даних Європейської служби статистики, а також офіційних даних щодо кількості українців, які виїхали до Великої Британії, Канади та Сполучених Штатів Америки. Метод опитування — SMS-розсилка із посиланням на онлайн-анкету. Номери, на які проводилась розсилка, обрали випадковим чином серед абонентів «Київстар» та «Водафон», які на момент проведення опитування знаходились за кордоном (окрім Росії та Білорусі). Загальна кількість опитаних — 1000 осіб.

Детальніше з презентацією та повною версією звіту можна ознайомитися за посиланням:

Якщо у вас є питання щодо досліджень, ми завжди раді Вам допомогти в цьому.

Зв'яжіться з нами